Διατροφή & Δυσλιπιδαιμίες
Με τον όρο δυσλιπιδαιμία ή υπερλιπιδαιμία ορίζεται η αυξημένη ποσότητα λίπους στο αίμα, συμπεριλαμβανομένου της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων. Αν και η δυσλιπιδαιμία δεν προκαλεί αυτή καθαυτή συμπτώματα, μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά συμβάματα, όπως στεφανιαία νόσος, αγγειακή εγκεφαλική νόσο και περιφερική αγγειακή νόσο. Αυτές οι καταστάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε πόνο στο στήθος (στηθάγχη), έμφραγμα μυοκαρδίου, αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλα σύνθετα προβλήματα. Για το λόγο αυτό η θεραπεία της είναι σημαντική.
Παράγοντες κινδύνου για στεφανιαία νόσο
Εκτός από την δυσλιπιδαιμία, άλλοι παράγοντες κινδύνου εμφάνισης στεφανιαίας νόσου περιλαμβάνουν:
- Σακχαρώδης διαβήτης τύπου 1 και 2
- Αρτηριακή υπέρταση
- Χρόνια νεφρικήνόσος
- Κάπνισμα
- Οικογενειακό ιστορικό στεφανιαίας νόσου σε γονείς ή αδέρφια (εμφάνιση της νόσου σε ηλικίες <55 ετών για άνδρες και <65 ετών για γυναίκες)
- Φύλο (οι άνδρες γενικά έχουν μεγαλύτερη πιθανότητα εμφάνισης στεφανιαίας νόσου από ότι οι γυναίκες)
- Ηλικία (ο κίνδυνος για καρδιαγγειακά συμβάματα αυξάνεται με την ηλικία)
Η διατροφή στις δυσλιπιδαιμίες είναι πολύ σημαντική, αφού ο ασθενής οφείλει να ακολουθεί ένα ισορροπημένο διαιτολόγιο, πλήρες σε θρεπτικά συστατικά.
Αυτά είναι:
- Ιχθυέλαια: Λιπαρά ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλα περιέχουν Ω3 λιπαρά οξέα, που μπορούν να μειώσουν τα τριγλυκερίδια σημαντικά. Κατά πόσο όμως τα συμπληρώματα ιχθυελαίων μπορεί να προσφέρουν το ίδιο όφελος, δεν είναι ξεκάθαρο. Συμπληρώματα με μικρής περιεκτικότητας ιχθυέλαια δεν έχουν δείξει ότι μειώνουν τον κίνδυνο για καρδιαγγειακές παθήσεις. Σε υψηλές δόσεις σε συνδυασμό με στατίνη σε άτομα υψηλού κινδύνου, ίσως να προσφέρουν μεγαλύτερο όφελος.
- Σόγια: Η σόγια περιέχει ουσίες που μιμούνται την δράση των οιστρογόνων, μειώνοντας ελαφρώς την ολική χοληστερόλη, την LDL χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια και αυξάνοντας ελαφρώς την HDL χοληστερόλη.
- Φυτικές στανόλες και στερόλες: Αυτές οι ουσίες δρουν με το να εμποδίζουν την απορρόφηση της χοληστερόλης στο έντερο. Βρίσκονται φυσικά σε ορισμένα φρούτα, λαχανικά και ξηρούς καρπούς. Υπάρχουν και συμπληρώματα φυτικών στανολών και στερολών, ωστόσο πρέπει να γίνουν περαιτέρω μελέτες.
Γενικά, ορισμένα από τα συμπληρώματα διατροφής που αναφέρουν ότι μειώνουν την χοληστερόλη, μπορεί όντως να την μειώνουν, αλλά δεν υπάρχει καμία μελέτη που να αναδεικνύει ότι τα συμπληρώματα αυτά μειώνουν τον καρδιαγγειακό κίνδυνο (δηλαδή τον κίνδυνο εμφάνισης εμφράγματος, εγκεφαλικού) ή όποια άλλα προβλήματα προέρχονται από την αυξημένη χοληστερόλη. Επίσης, ένας μεγάλος προβληματισμός στις δυσλιπιδαιμίες αποτελεί η κατανάλωση αυγών .Αυγά μπορεί να καταναλωθούν, αλλά με μέτρο. Στην πραγματικότητα τα αυγά είναι μία καλή πηγή πρωτεϊνών που δεν ανεβάζει σημαντικά την χοληστερόλη. Αυτά που στην πραγματικότητα πρέπει ένας ασθενής με δυσλιπιδιαμία να προσέξει είναι τα κορεσμένα λιπαρά όπως το κόκκινο κρέας, το ζωικό βούτυρο και τα τηγανιτά φαγητά.
Ο ασθενής που θα απευθυνθεί στο γραφείο μας θα λάβει επαρκείς οδηγίες και σωστά σχεδιασμένο διαιτολόγιο με μεγάλη ποικιλία τροφών και εύκολων συνταγών, που θα δώσουν λύση στην καθημερινότητά του κι επιπλέον θα δει σταδιακά μεγάλη βελτίωση στους δείκτες των αιματολογικών του εξετάσεων.