Σιδηροπενική αναιμία & Διατροφή
Σύμφωνα με τον WHO (Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας), το 30% του πληθυσμού της γης, πλήττεται από αναιμία και πιο συγκεκριμένα, στη Δυτική Ευρώπη και τη Βόρεια Αμερική το 1% των αντρών και το 14% των γυναικών.
Ως αναιμία ορίζεται η παθολογική κατάσταση κατά την οποία υπάρχουν πολύ χαμηλά ποσοστά αιμοσφαιρίνης και αιματοκρίτη σε σχέση με τα φυσιολογικά επίπεδα. Η αιμοσφαιρίνη είναι πρωτεΐνη, χρωστική των ερυθροκυττάρων που περιέχει σίδηρο και ο ρόλος της είναι να μεταφέρει το οξυγόνο από τούς πνεύμονες στους ιστούς. Οι φυσιολογικές τιμές αιμοσφαιρίνης κυμαίνονται από 13-18,8g/dl (γραμμάρια ανά 100 κυβικά εκατοστά αίματος) για τους άντρες και από 11,6-16,4 g/dl για τις γυναίκες. Ο αιματοκρίτης είναι η ποσότητα του αίματος επί τοις εκατό που υπάρχει στα ερυθρά αιμοσφαίρια και κυμαίνεται από 40-52% για τους άντρες και 36-46% για τις γυναίκες.
Η αναιμία έχει πολλές μορφές ανάλογα με το αίτιο που προκαλεί τα χαμηλά ποσοστά αιμοσφαιρίνης.
Η πιο σοβαρές αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε σιδηροπενική αναιμία είναι:
- Ανεπαρκής διατροφή. Χορτοφαγία, μειωμένη κατανάλωση σιδήρου από την διατροφή.
- Αυξημένες ανάγκες όπως άσκηση, εγκυμοσύνη, εφηβεία.
- Μειωμένη απορρόφηση από το έντερο (πολύποδας, αιμορροΐδες κ. ά.)
- Απώλεια αίματος (πεπτικό έλκος, έμμηνος ρήση με βαριά απώλεια)
- Λήψη φαρμάκων όπως αντιφλεγμονώδη, ασπιρίνη κ.ά.
Η διατροφική παρέμβαση για την σιδηροπενική αναιμία είναι να αυξήσουμε την πρόσληψη τροφών που περιέχουν σίδηρο. Ο σίδηρος βρίσκεται στα τρόφιμα σε 2 μορφές:
- Ως αιμικός, στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης
- Ως μη-αιμικός, στα λαχανικά και τα όσπρια
Δυστυχώς όμως ο ανθρώπινος οργανισμός είναι ικανός να απορροφήσει πολύ μικρή ποσότητα από τον μη-αιμικό σίδηρο και γι’ αυτό το λόγο δίνουμε περισσότερο βάση στα τρόφιμα ζωικής προέλευσης όπως το συκώτι και κόκκινο κρέας. Ωστόσο μπορούμε να απορροφήσουμε καλύτερα τον μη-αιμικό σίδηρο με τη βοήθεια της βιταμίνης C (εσπεριδοειδή, φράουλες, κίτρινες πιπεριές και χυμό ντομάτας) η οποία έχει τη δυνατότητα να τον διασπά σε απορροφήσιμη μορφή από τον οργανισμό. Ο σίδηρος παρουσία βιταμίνης C απορροφάται 3 φορές περισσότερο από τον ανθρώπινο οργανισμό. Επίσης το β – καροτένιο που βρίσκουμε στο καρότο και το μηλικό οξύ που βρίσκουμε στo λευκό κρασί ενισχύουν την απορρόφηση του μη – αιμικού σιδήρου. Ενίσχυση της απορρόφησης του σιδήρου προσφέρει επίσης και το φυλλικό οξύ. Κύρια πηγή του αποτελούν τα σκούρα πράσινα λαχανικά.
Οι ασθενείς που απευθύνονται στο γραφείο μας είναι κυρίως γυναίκες στην εφηβεία αλλά και μεγαλύτερες, στις οποίες δίνονται εύκολες και επαρκείς οδηγίες για την αύξηση του σιδήρου τους με άμεσα αποτελέσματα στους εργαστηριακούς τους δείκτες αλλά και στην αντιμετώπιση των συμπτωμάτων τους. Επιπλέον, σχεδιάζουμε μαζί κατάλληλο διαιτολόγιο με στόχο την σταθεροποίηση των επιπέδων σιδήρου τους.