προσοχή στις διατροφικές ελλείψεις
Η διαλειμματική νηστεία είναι ένα διατροφικό μοτίβο το οποίο βασίζεται στην αποχή ή στον περιορισμό κατανάλωσης τροφίμων και ποτών για κάποιες ώρες ή και μέρες .
Υπάρχουν 3 είδη διαλειμματικής νηστείας :
Ο πιο διαδεδομένος τύπος, γνωστός ως 16:8 ,ο οποίος βασίζεται στην 8ωρη κατανάλωση τροφίμων κανονικά και τις υπόλοιπες ώρες να επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση νερού και ποτών (χωρίς θερμίδες!).
Δεύτερος, αλλά όχι τόσο διαδεδομένος τύπος είναι αυτός των εναλλακτικών ημερών . Εδώ, γίνεται εναλλαγή μεταξύ των ημερών χωρίς τον περιορισμό στην κατανάλωση τροφίμων, με ημέρες που αποτελούνται από ένα γεύμα που παρέχει περίπου το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών (ο αριθμός αυτός είναι πιθανό να διαφέρει από πρόγραμμα σε πρόγραμμα ) .
Tρίτος και τελευταίος τύπος είναι ο 5:2. Η νηστεία εδώ, γίνεται 2 μη συνεχόμενες μέρες της εβδομάδας στις οποίες καταναλώνεται το 25% των ημερήσιων ενεργειακών αναγκών ( δηλαδή περίπου 400-600 kcal). Τις υπόλοιπες 5 μέρες, το φαγητό καταναλώνεται χωρίς περιορισμούς. Στα πλεονεκτήματα της διαλειμματικής νηστείας είναι πως μπορεί να σημειωθεί απώλεια βάρους, ίση ή μεγαλύτερη από αυτή μιας συμβατικής υποθερμιδικήςδιατροφής, υπάρχει μείωση της αρτηριακής πίεσης, γίνεται κατανάλωση λιγότερων θερμίδων και επιτυγχάνεται καλύτερη εγκεφαλική λειτουργία. Επίσης, όσοι την ακολουθούν υποστηρίζουν πως έχουν καλύτερα επίπεδα ενέργειας.
Το γεγονός ότι όσο ωφέλιμη και αν είναι η διαλειμματική νηστεία, δεν απευθύνεται σε όλους. Άτομα που πάσχουν από διατροφικές διαταραχές (πχ βουλιμία ,ανορεξία ), άτομα που κάνουν χρήση φαρμάκων που απαιτούν λήψη τροφής, έφηβοι ή παιδιά λόγω ανάπτυξης, καθώς και γυναίκες έγκυες ή γυναίκες που θηλάζουν δεν πρέπει σε καμία περίπτωση να ακολουθούν διαλειμματική νηστεία.
Προκειμένου να ακολουθήσει κάποιος την διαλειμματική νηστεία καλό θα είναι να απευθυνθεί σε κάποιον επαγγελματία διαιτολόγο, ώστε να βεβαιωθεί πως δεν θα υπάρξουν διατροφικές ελλείψεις και θα έχει το αποτέλεσμα για το οποίο υιοθετεί αυτόν το τύπο διατροφής.