- 0 Comments
- admin
Οι πατάτες και οι γλυκοπατάτες ανήκουν στην ομάδα των αμυλούχων δημητριακών. Αν και παρόμοιες, παρουσιάζουν σημαντικές διαφορές ως προς τις ιδιότητές τους όπως θα δούμε αναλυτικά.
100γρ. πατάτας αντιστοιχούν σε 105 θερμίδες, ενώ 100γρ. γλυκοπατάτας αντιστοιχούν σε 90 θερμίδες.
● Η γλυκοπατάτα έχει περισσότερες φυτικές ίνες (2.1 γρ, έναντι 1,6 γρ. που έχει η πατάτα), μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε βιταμίνη C και σε μαγγάνιο.
● Επίσης, η γλυκοπατάτα έχει βιταμίνη A-120% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης- και επομένως με ισχυρή αντιοξειδωτική δράση, κάτι που δεν μπορεί να προσφέρει η απλή πατάτα.
Όπως γίνεται κατανοητό από τους αριθμούς οι πατάτες είναι ένα ωφέλιμο τρόφιμο. Ιδίως στην περίπτωση που επιλέξετε να τις βράσετε, ή να τις ψήσετε, έχετε να λάβετε πολλά οφέλη από αυτές.
Το ενδιαφέρον είναι πως η γλυκοπατάτα -αν και γλυκό-πατάτα– έχει λίγο χαμηλότερο γλυκαιμικό δείκτη. Το γεγονός αυτό την καθιστά βοηθητική στη διατήρηση των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, γεγονός που μας κάνει να αισθανόμαστε κορεσμό για περισσότερη ώρα.
Επιπλέον, άνθρωποι με ιστορικό λιθίασης στους νεφρούς καλό θα ήταν να αποφύγουν την υπερβολική κατανάλωση γλυκοπατάτας, αφού είναι πλούσια σε οξαλικό οξύ που συμβάλλει στη δημιουργία πέτρας, όπως και οι έγκυες λόγω της υψηλής περιεκτικότητας σε βιταμίνη Α.
Λίγο ή πολύ και οι δύο τροφές μπορούν να ενταχθούν σε ένα ισορροπημένο πλάνο διατροφής.
Βέβαια, η γλυκοπατάτα είναι πιο θρεπτική. Η υπερβολή, ωστόσο, δεν ενδείκνυται για κανένα τρόφιμο. Μπορείτε να καταναλώνετε τόσο πατάτες , όσο και γλυκοπατάτες , απλώς φροντίστε να τις εντάξετε στο πρόγραμμά σας με το σωστό τρόπο!