Τεστ DNA
Ποιοι είναι οι τρόποι πληρωμής;
Η διαδικασία ανάλυσης του δείγματος πραγματοποιείται εφόσον έχει ολοκληρωθεί η πληρωμή. Η πληρωμή γίνεται μέσω τραπεζικής κατάθεσης στους παρακάτω λογαριασμούς.
Στο καταθετήριο είναι απαραίτητη η αναφορά του ονοματεπώνυμού σας.
GR6002606500000500200213918
GR0901721460005146108447799
GR4801101830000018300935998
GR0301409940994002002009154
Τι πληροφορίες μπορώ να μάθω για τη διατροφή μου από το διατροφογενετικό τεστ και το DNA μου;
Το γενετικό τεστ, ελέγχοντας πάνω από 750.000 γενετικούς τόπους, παρέχει πρακτικές πληροφορίες για τη διαμόρφωση του διαιτολογίου. Έτσι, μέσα από τεστ μπορούμε να μάθουμε για την προδιάθεση για παχυσαρκία και για τις τροποποιήσεις στο διαιτολόγιο που πρέπει να γίνουν εφόσον υπάρχει η προδιάθεση αυτή. Επίσης, παίρνουμε πληροφορίες σχετικά με το αν υπάρχουν μεγαλύτερες ή μικρότερες ανάγκες σε μέταλλα, ιχνοστοιχεία και βιταμίνες, όπως και για τη διαφορετική απόκριση που μπορεί να έχει ο οργανισμός μας κατά την λήψη συμπληρωμάτων. Μέσα στο τεστ μπορούμε να δούμε ποια είναι ιδανική ώρα λήψης γευμάτων, πόσο γρήγορα ή αργά θα έχουμε αποτελέσματα ακολουθώντας μια δίαιτα και πολλά άλλα.
Με ποιον τρόπο γίνεται η εξέταση;
Η εξέταση γίνεται με κατάλληλο βουρτσάκι με το οποίο λαμβάνεται δείγμα κυττάρων από το εσωτερικό του μάγουλου (κυτταρικό επίχρισμα παρειάς), μια απόλυτα ανώδυνη και σύντομη διαδικασία. Αξιοποιώντας την πιο σύγχρονη τεχνολογία, τα λίγα αυτά κύτταρα είναι αρκετά ώστε να δώσουν DNA από το οποίο θα διαβαστούν πάνω από 750.000 γενετικοί πολυμορφισμοί. Η πληροφορία που θα προκύψει θα οδηγήσει σε εξατομικευμένες διατροφικές συστάσεις. Δείτε αναλυτικά τον τρόπο λήψης δείγματος εδώ.
Σε πόσο καιρό θα λάβω τα αποτελέσματα του τεστ;
Από τη στιγμή που το εργαστήριο μας λάβει τα κύτταρα θα χρειαστούν περίπου 5-6 εβδομάδες για την ανάλυση και τη σύνταξη των αποτελεσμάτων με τις συστάσεις. Στη συνέχεια, ο γιατρός ή ο διαιτολόγος θα επικοινωνήσει μαζί σας και θα ορίσει χρόνο συνάντησης για να σας παρουσιάσουμε και συζητήσουμε μαζί σας τα αποτελέσματά σας.
Χρειάζεται να δώσω αίμα για την εξέταση;
Όχι, δεν χρειάζεται αίμα. Όλα τα κύτταρα του ανθρώπινου οργανισμού (με εξαίρεση τα γαμετικά) περιέχουν ακριβώς το ίδιο γενετικό υλικό (DNA). Δηλαδή σε κάθε κύτταρό μας – είτε αυτό προέρχεται από το εσωτερικό του στόματος είτε από το αίμα μας – υπάρχει όλο το «πακέτο» των γονιδίων. Επομένως, λαμβάνοντας κύτταρα από το εσωτερικό του στόματος με κατάλληλο βουρτσάκι μπορούμε να διαβάσουμε οποιοδήποτε γονίδιο επιθυμούμε ανώδυνα και αναίμακτα.
Από ποια ηλικία και μετά μπορεί κάποιος να κάνει το τεστ;
Η πληροφορία που παρέχεται είναι πολύτιμη όχι μόνο για τα παιδιά αλλά ακόμα και για ένα βρέφος. Ωστόσο, σε περίπτωση που το βρέφος δεν έχει απογαλακτιστεί (και άρα υπάρχουν πολλά κύτταρα της μητέρας μέσα στο στόμα του) τότε αποστέλλεται στο εργαστήριο μας μικρή ποσότητα αίματος του νεογνού και όχι κύτταρα της παρειάς.
Αρκεί το τεστ για να μάθω τη διατροφή που πρέπει να κάνω ή πρέπει να πάω και σε διαιτολόγο;
Προφανώς, μέσα από το τεστ μπορείτε να αντλήσετε πολύ ενδιαφέρουσα πληροφορία και να ανακαλύψετε ακόμα περισσότερο τον εαυτό σας. Ωστόσο, είναι απαραίτητο τα αποτελέσματα της εξέτασης να φτάσουν στα χέρια εξειδικευμένου διαιτολόγου που θα μπορέσει να μεταφράσει αυτήν την πληροφορία και να διαμορφώσει για εσάς ένα εξατομικευμένο διαιτολόγιο. Μπορούμε, εφόσον επιθυμείτε, να σας συστήσουμε ένα διαιτολόγο από το δίκτυο συνεργατών μας.
Υπάρχει περίπτωση να αποκτήσω από την εξέταση πληροφορίες για το προσδόκιμο της ζωής ή για σοβαρές μη αναστρέψιμες ασθένειες που δεν θα ήθελα να γνωρίζω;
Παρέχουμε μόνο τις πληροφορίες για τις οποίες έχετε ενυπόγραφα δηλώσει την επιθυμία να αποκτήσετε. Για τα γενετικά τεστ, έχουμε επιλέξει μόνο εκείνα τα γονίδια που έχουν πρακτική αξία, δηλαδή η γνώση τους επιτρέπει την εξαγωγή συγκεκριμένων συστάσεων. Οι πληροφορίες αυτές αποστέλλονται στον επιστήμονα υγείας που τις έχει ζητήσει και είναι ειδικός στη διαμόρφωση των πρακτικών συστάσεων.
Υπάρχει περίπτωση να αποκτήσει τις γενετικές μου πληροφορίες κάποιος τρίτος;
Για την ασφάλεια της γενετικής πληροφορίας, τα ονόματα κωδικοποιούνται σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα ώστε να μην μπορεί κάποιος τρίτος να γνωρίζει το γενετικό σας προφίλ. Ο μόνος που θα λάβει τα αποτελέσματα πέραν από εσάς είναι ο επιστήμονας υγείας που σας παρακολουθεί.
Μπορώ να μάθω αν θα εκδηλώσω κάποια ασθένεια;
Με το γενετικό τεστ “Προδιάθεση Ασθενειών” μπορούμε να δούμε την προδιάθεση, δηλαδή την αυξημένη πιθανότητα να εκδηλώσει κάποιος μια ασθένεια. Στο συγκεκριμένο τεστ, ελέγχουμε πολυμορφισμούς που σχετίζονται με ασθένειες και που αν τους εντοπίσουμε γνωρίζουμε πώς να παρέμβουμε, πάντα με τη βοήθεια επιστήμονα υγείας ώστε να προλάβουμε ή έστω να καθυστερήσουμε τα συμπτώματά των ασθενειών αυτών. Για παράδειγμα, ιδιαίτερα σε κάποιες περιοχές όπως η Κρήτη, είναι πολύ συχνά τα γονίδια της οστεοπόρωσης. Ο επιστήμονας της υγείας γνωρίζοντάς τα μπορεί να κάνει μικρές αλλά σημαντικές παρεμβάσεις ώστε να καθυστερήσει την εμφάνισή της και να αποτρέψει τα προβλήματα που προκαλεί.
Μπορεί το τεστ να βοηθήσει κάποιον/α που ήδη έχει μία ασθένεια;
Ναι! Μέσα από τη Διατροφογενετική μπορούμε να πάρουμε χρήσιμες πληροφορίες για τα τρόφιμα που ωφελούν ή όχι έναν οργανισμό και θα βοηθήσουν ακόμα περισσότερο τη θεραπεία ή την βελτίωση της υγείας του ατόμου.
Έχω σακχαρώδη διαβήτη τύπου ΙΙ. Έχει νόημα να κάνω το διατροφογενετικό τεστ;
Αλήθεια, ποια είναι η ιδανική δίαιτα για ένα άτομο που πάσχει από Διαβήτη τύπου 2 (ΔΤ2); Είναι ιδανική μια δίαιτα υψηλή ή μια δίαιτα περιορισμένη σε πρωτεΐνη; Οι φυτικές ίνες έχουν τις ίδιες ευεργετικές δράσεις για όλους τους διαβητικούς ή μήπως κάποιους τους ευεργετούν περισσότερο; Μήπως δεν πρέπει να ξυπνάτε νωρίς γιατί αυτό αυξάνει ακόμα περισσότερο τον κίνδυνο για ΔΤ2; Ποια είναι η ιδανική ώρα για να λαμβάνετε τα γεύματα σας; Γνωρίζοντας το γενετικό σας προφίλ μπορούμε να απαντήσουμε σε όλα τα πιο πάνω ερωτήματα και να βοηθήσουμε τον επιστήμονα υγείας να διαμορφώσει ένα πραγματικά εξατομικευμένο διαιτολόγιο για τον άτομο που πάσχει από ΔΤ2.
Υπάρχουν «καλά» αποτελέσματα που να δίνουν τη δυνατότητα σε ένα διαιτολόγο να μην περιορίζει μόνο αλλά και να επιτρέπει;
Ναι! Ενδεικτικά, έχει βρεθεί ένα γονίδιο το οποίο επιτρέπει την κατανάλωση περισσότερου λίπους. Υπάρχουν ακόμα αρκετά γονίδια που σχετίζονται με καρδιοπροστασία. Τα συγκεκριμένα καθορίζουν σε σημαντικό βαθμό αν κάποιος ωφελείται από την κατανάλωση μικρής ποσότητας κρασιού σε καθημερινή βάση ή τελικά, η γενική αυτή σύσταση δε φαίνεται να έχει θετικό αποτέλεσμα σε αυτόν. Αντίστοιχα, υπάρχουν γονίδια που ελέγχουμε και τα οποία έχουν συσχετιστεί με υπέρταση, η γνώση των οποίων μπορεί να αποδειχτεί χρήσιμη για τον περιορισμό ή όχι του αλατιού.
Υπάρχουν γονίδια στο τεστ τα οποία σχετίζονται με τη μακροζωία;
Φυσικά και υπάρχουν γονίδια που σχετίζονται με μακροζωία*. Ωστόσο, δεν αρκεί μόνο η ύπαρξή τους. Είναι η απαραίτητη η κατάλληλη διατροφή και στάση ζωής για να εκμεταλλευτούμε τις δυνατότητες που παρέχουν. *Πληροφορίες για αυτές τις παραλλαγές δίνει η υπηρεσία μεσώ του διατροφογενετικού τεστ Ευεξία & Μακροζωία.
Καλύπτεται το τεστ από ιδιωτική ασφάλεια;
Ελληνικές ιδιωτικές ασφάλειες δεν το καλύπτουν. Αντίθετα, το καλύπτουν κάποιες ιδιωτικές ασφάλειες του εξωτερικού.
Γενικά
Μπορώ να μάθω ποια τρόφιμα με παχαίνουν;
Ναι! Ενδεικτικά, αν υπάρχουν στο DNA μας πολλά γονίδια παχυσαρκίας* (χωρίς απαραιτήτως να σημαίνει ότι είμαστε παχύσαρκοι) τότε είναι σημαντικό να περιορίσουμε την κατανάλωση τροφίμων πλούσιων σε λίπος και ζάχαρη όπως, για παράδειγμα, τα τηγανιτά και τα αναψυκτικά. Γιατί; Γιατί αν τα καταναλώσει ένας άνθρωπος με γενετική προδιάθεση για παχυσαρκία αυξάνει σημαντικά περισσότερο τις πιθανότητες τελικά να εκδηλώσει παχυσαρκία σε σχέση με άτομα που καταναλώνουν το ίδιο με αυτόν αλλά έχουν λιγότερα γονίδια παχυσαρκίας ή έχουν γονίδια προστασίας από την παχυσαρκία (Ναι, υπάρχουν και γονίδια που προσφέρουν προστασία από την παχυσαρκία!!!). Η συγκεκριμένη πληροφορία είναι πολύτιμη τόσο για ένα παιδί όσο και για έναν ενήλικα που ταλαιπωρείται χρόνια με το βάρος του και χρειάζεται εξατομικευμένη διατροφή για αδυνάτισμα. *Πληροφορίες για αυτές τις παραλλαγές δίνει η υπηρεσία μεσώ του διατροφογενετικού τεστ Εξατομικευμένη Διατροφή.
Μπορώ να μάθω ποια τρόφιμα με ωφελούν;
Ναι! Για παράδειγμα το ακτινίδιο μπορεί να δράσει ευεργετικά σε άτομα που έχουν εκδηλώσει δυσλιπιδαιμίες (π.χ. αυξημένα επίπεδα χοληστερόλης) και φέρουν συγκεκριμένες ιδιαιτερότητες στο DNA τους (πολυμορφισμοί)*. Επίσης, υπάρχουν πολυμορφισμοί στο DNA μας που έχουν συσχετιστεί με μειωμένο χρόνο ύπνου και σε αυτές τις περιπτώσεις η μείωση της κατανάλωσης πρωτεΐνης ή και η αύξηση πολυακόρεστων στη διατροφή μπορεί να έχει ευεργετικά αποτελέσματα στην ποιότητα του ύπνου. *Πληροφορίες για αυτές τις παραλλαγές δίνει η υπηρεσία μεσώ του διατροφογενετικού τεστ Εξατομικευμένη Διατροφή.
Πώς να χάσω κιλά / Πώς να χάσω λίπος;
Εξετάζοντας συγκεκριμένα γονίδια, μπορούμε να εντοπίσουμε σε εσάς γενετικές ιδιαιτερότητες που να οδηγούν σε μεγαλύτερη απώλεια βάρους ή και καλύτερη κατανομή λίπους στο σώμα ακολουθώντας για παράδειγμα μια δίαιτα υψηλή σε πρωτεΐνη ή μια δίαιτα χαμηλή σε λίπος κτλ. Ο διαιτολόγος που θα συντάξει το εξατομικευμένο διαιτολόγιο σας θα λάβει υπόψη τη γενετική πληροφορία ώστε η προσπάθειά σας να έχει το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.
Μπορώ να μάθω από τα γονίδιά μου αν μου ταιριάζει η δίαιτα ντουκάν, η κετογονική δίαιτα, ή η μεσογειακή;"
Μέσα από την γενετική πληροφορία μπορούμε σήμερα να μάθουμε αν μας ταιριάζει καλύτερα μια δίαιτα μεσογειακού τύπου (πλούσια σε λίπος και περιορισμένη σε πρωτεΐνη) ή μια δίαιτα αυξημένη σε πρωτεΐνη ή μια δίαιτα περιορισμένη σε λίπος κτλ. έτσι ώστε να σημειώσουμε καλύτερη απώλεια βάρους και να βελτιώσουμε τους βιοχημικούς δείκτες υγείας (γλυκόζη, τριγλυκερίδια κτλ). Επιπλέον, δίαιτες όπως η κετογονική μπορούν να αξιοποιηθούν σε κάποιες νόσους όπως στο Αλτσχάιμερ. Μάλιστα πρόσφατη μελέτη του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας στην οποία συμμετείχε και η Dr Καλλιόπη Γκούσκου (Adv Nutr. 2020 Jun 29;nmaa073) έδειξε ότι ασθενείς με ήπια γνωσιακή διαταραχή εμφανίζουν σημαντική βελτίωση (στην γενική ικανότητα μνήμης, στην επεισοδιακή και δευτερεύουσα μνήμη, στις συγκεντρώσεις κετονών ορού αίματος και εγκεφάλου, καθώς και στο μεταβολισμό κετονών στον εγκέφαλο), ύστερα από βραχεία ή μακράς διάρκειας κετογονική θεραπεία. Μάλιστα η αποτελεσματικότητα της δίαιτας αυτής σε άτομα με γνωσιακή εξασθένιση επηρεάζεται από τα γονίδια που φέρει ο εκάστοτε ασθενής*. Είναι επομένως σημαντικό επομένως η γενετική πληροφορία να φτάνει στα χέρια διαιτολόγων ή/και άλλων επιστημόνων υγείας του δικτύου μας οι οποίοι γνωρίζουν και το ιστορικό υγείας του ασθενούς και είναι σε θέση να την αξιοποιήσουν και να διαμορφώσουν εξατομικευμένα διαιτολόγια. Δίαιτες όμως περιοριστικές /στερητικές που έχουν ως απόλυτο στόχο την απώλεια βάρους χωρίς να εξυπηρετούν την ύψιστη αξία της υγείας απέχουν από τη φιλοσοφία της υπηρεσίας. *Πληροφορίες για αυτές τις παραλλαγές δίνει η υπηρεσία μεσώ του διατροφογενετικού τεστ Εξατομικευμένη Διατροφή.
Πώς να μειώσω τη CRP;
Αρκετές έρευνες έχουν δείξει ότι η υγιεινή διατροφή είναι καθοριστική στη μείωση των επιπέδων της CRP. Μάλιστα, η μεσογειακή διατροφή έχει δειχθεί ότι είναι ιδανική για αυτό το σκοπό. Όσον αφορά τις γενετικές ιδιαιτερότητες υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που παρουσιάζουν περισσότερες πιθανότητες να έχουν αυξημένα επίπεδα CRP (ομάδα υψηλού γενετικού ρίσκου). Στα άτομα αυτά η προσκόλληση στη μεσογειακή δίαιτα και ιδίως η κατανάλωση ψαριού μπορεί να οδηγήσει σε βελτίωση των επιπέδων της CRP.
Μπορώ να μάθω από τα γονίδιά μου αν μου ταιριάζει η διαλειμματική δίαιτα;
Ναι! Ολοένα και περισσότερες μελέτες δείχνουν ότι ο χρόνος κατανάλωσης γεύματος παίζει σημαντικό ρόλο τόσο στην απώλεια βάρους όσο και στη βελτίωση κάποιων δεικτών υγείας. Ωστόσο φαίνεται ότι κάποιες συνήθειες στη Χρονοδιατροφή (δηλαδή στο χρόνο κατανάλωσης γευμάτων / Chrononutrition) έχουν διαφορετική επίδραση από άνθρωπο σε άνθρωπο. Μια πρόσφατη μεγάλη κλινική μελέτη για παράδειγμα κατέρριψε τον μύθο οτι η λήψη πρωινού είναι ευεργετική για όλους τους ανθρώπους. Μάλιστα υπάρχουν άνθρωποι με συγκεκριμένες γενετικές ιδιαιτερότητες στους οποίους συστήνεται η καθυστέρηση της λήψης πρωινού διότι σε διαφορετική περίπτωση αυξάνουν τις πιθανότητες να εκδηλώσουν διαβήτη τύπου ΙΙ. Επιπλέον, άτομα με συγκεκριμένο γενετικό προφίλ* δυσκολεύονται να σημειώσουν απώλεια βάρους αν καταναλώνουν το τελευταίο τους γεύμα καθυστερημένα ενώ αυξάνουν σημαντικά τον κίνδυνο για μεταβολικά νοσήματα. Οπότε, πράγματι η γενετική πληροφορία μπορεί να δώσει οδηγίες για το ποια είναι η βέλτιστη ώρα κατανάλωσης γευμάτων κατά τη διάρκεια της ημέρας.
Τι είναι η δυσανεξία στη γλουτένη;
Πολλοί άνθρωποι στις μέρες μας προσπαθούν να ελαττώσουν ή/και να αποφύγουν την κατανάλωση τροφίμων που περιέχουν γλουτένη. Αυτό σημαίνει ότι απαιτείται να πληρώνουν περίπου 2,5 φορές παραπάνω για το φαγητό τους ή και να στερούνται μεγάλη ποικιλία τροφίμων. Για τους περισσότερους καταναλωτές, μια δίαιτα χωρίς γλουτένη είναι μια επιλογή “διατροφικής μόδας”. Ωστόσο για περίπου το 1% του πληθυσμού, η κατανάλωση τροφίμων χωρίς γλουτένη είναι μια δια βίου δέσμευση λόγω κοιλιοκάκης. Οι ασθενείς με κοιλιοκάκη δεν μπορούν να ανεχθούν τη γλουτένη, μια πρωτεΐνη που υπάρχει στο σιτάρι, το κριθάρι και τη σίκαλη που δίνει μια αφράτη υφή σε πολλά από τα αγαπημένα μας τρόφιμα. Η γλουτένη αποτελείται από δύο δομικά στοιχεία, τη γλιαδίνη και τη γλουτελίνη. Όταν χωνεύουμε γλουτένη, το τμήμα γλιαδίνης διασπάται σε μικρά πεπτίδια (αλυσίδες αμινοξέων) που μπορούν να σχηματίσουν ένα σύμπλοκα με μια βιολογική δομή που καλείται συμπλόκο HLA DQ. Στα άτομα που πάσχουν από κοιλιοκάκη, τα σύμπλοκα HLA DQ-γλιαδίνης είναι προφλεγμονώδη, οδηγώντας σε αυτοάνοση αντίδραση με καταστρεπτικές συνέπειες για τα κύτταρα του λεπτού εντέρου. Κατά συνέπεια, ο ασθενής εμφανίζει προβλήματα απορρόφησης θρεπτικών ουσιών, κοιλιακά άλγη και πρηξίματα, απώλεια βάρους και δυνητικά σοβαρές επιπλοκές όπως αναιμία και χρόνια κόπωση. Η κοιλιοκάκη επηρεάζεται έντονα από τη γενετική και σημαντικό ρόλο έχει ο γενετικός τόπος HLA. Ο γενετικός αυτός τόπος έχει πολλές παραλλαγές στην αλληλουχία αλλά μόνο δύο που ονομάζονται DQ2.5 και DQ8 * μπορούν να σχηματίσουν φλεγμονώδη σύμπλοκα με πεπτίδια γλιαδίνης. Περίπου το 90% των ασθενών με κοιλιοκάκη φέρουν την παραλλαγή DQ2.5 και το υπόλοιπο ~ 10% παράγει την παραλλαγή DQ8. Εάν δεν έχετε καμία από αυτές τις δύο παραλλαγές, είναι σχεδόν αδύνατο να αναπτύξετε κοιλιοκάκη αλλά ακόμα και αν έχετε τις παραλλαγές αυτές δεν σημαίνει ότι οπωσδήποτε θα νοσήσετε. Για παράδειγμα, μόνο ~ 10% των Καυκάσιων που φέρουν την παραλλαγή DQ2.5 αναπτύσσουν κοιλιοκάκη. Οι ειδικοί πιστεύουν ότι απαιτούνται πρόσθετοι γενετικοί ή / και περιβαλλοντικοί παράγοντες ως παράγοντες ενεργοποίησης.
Τι είναι η δυσανεξία στη λακτόζη;
Όλα τα θηλαστικά συμπεριλαμβανομένου και του ανθρώπου γεννιούνται με την ικανότητα να αφομοιώνουν τη λακτόζη, ένα σάκχαρο άφθονο στο γάλα. Η λακτόζη αυτή καθ’ αυτή δεν μπορεί να απορροφηθεί από το έντερο και πρέπει να διασπαστεί και να μετατραπεί σε απορροφήσιμα σάκχαρα (γλυκόζη και γαλακτόζη). Η διάσπαση αυτή γίνεται με τη βοήθεια του ενζύμου λακτάση η οποία βρίσκεται στην επιφάνεια των επιθηλιακών κυττάρων του λεπτού εντέρου. Η λακτάση κωδικοποιείται από το γονίδιο LCT. Η έκφραση της λακτάσης στο λεπτό έντερο συνήθως μειώνεται σταδιακά μετά τον απογαλακτισμό με αποτέλεσμα τα ενήλικα άτομα να χάνουν σταδιακά την ικανότητα πέψης λακτόζης. Μερικοί άνθρωποι βέβαια συνεχίζουν να έχουν φυσιολογική έκφραση λακτάσης και μπορούν να απολαύσουν το γάλα και άλλες γαλακτοκομικές τροφές και μετά την ενηλικίωση, ενώ άλλοι έχουν ανεπαρκές επίπεδο λακτάσης με αποτέλεσμα να μην μπορούν αφομοιώσουν σωστά τα γαλακτοκομικά τρόφιμα. Για αυτούς τους ανθρώπους, τα γαλακτοκομικά προϊόντα προκαλούν δυσπεψία (τη λεγόμενη δυσανεξία στη λακτόζη) επειδή η μη αφομοιωμένη της λακτόζης διεγείρει τη γρήγορη ανάπτυξη των βακτηρίων του εντέρου τα οποία με τη σειρά τους παράγουν αέρια που οδηγούν σε πρηξίματα κτλ. Μελέτες έχουν δείξει ότι η δυνατότητα πέψης της λακτόζης επηρεάζεται σε μεγάλο βαθμό από τις γενετικές ιδιαιτερότητες στο γονίδιο που είναι υπεύθυνο για τη ρύθμιση της έκφρασης της λακτάσης (MCM6). Τέτοιες γενετικές ιδιαιτερότητες παρουσιάζει σε μεγάλη συχνότητα ο ελληνικός πληθυσμός.
Τι είδους πληροφορίες μπορώ να πάρω για συγκεκριμένα τρόφιμα;
Η λίστα με τα τρόφιμων που αποδεικνύεται ότι μπορεί να οδηγήσουν σε διαφορετικές αποκρίσεις τον οργανισμό ανάλογα με το γενετικό του υπόβαθρο είναι εντυπωσιακή. Για παράδειγμα, πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι κατεχίνες που βρίσκονται σε διάφορα τρόφιμα, όπως για παράδειγμα στο μαύρο τσάι, μπορούν να δράσουν ενισχυτικά στην απώλεια βάρους αλλά μόνο σε ένα μικρό ποσοστό ανθρώπων με συγκεκριμένες γενετικές παραλλαγές. Ταυτόχρονα, μέσα από τον γενετικό έλεγχο μπορούμε να δούμε αν ο καφές έχει βλαπτική δράση ή αντίθετα έχει ευεργετικά αποτελέσματα καθώς και αν και κατά πόσο μπορεί να μας βοηθήσει στη ρύθμιση του βάρους. Επίσης μπορούμε να δούμε αν ένα ποτήρι κρασί την ημέρα μας προστατεύει από τα καρδιαγγειακά ή μήπως τελικά για εμάς δεν ισχύει αυτό.